Body Mass Index
Het BMI meetinstrument dat na het vaststellen van je lengte en gewicht kan bepalen of je een gezond lichaamsgewicht hebt. Het kan dus ook vaststellen of je overgewicht of ondergewicht hebt. Men haalt het BMI en het percentage lichaamsvet vaak door elkaar met. Dit wordt echter met een ander meetinstrument gedaan namelijk de huidplooimeter. Een combinatie van de twee meetinstrumenten bepaald of iemand obesitas heeft. Iemand met een BMI tussen de 25 en 29 en een vetpercentage van 20% wordt beschouwd als iemand met obesitas.
Er zijn een aantal oorzaken van obesitas:
1. De grootste oorzaak is overeten. De afgelopen decennia zijn we steeds meer calorieën gaan eten tot op het punt dat we meer eten dan we dagelijks nodig hebben. De overbodige calorieën bestaan veelal ook uit ongezonde snacks. Het hoeft echter lang niet altijd een toename in vette voedingsmiddelen te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen aankomen door het overeten van suikers.
2. Een verandering in levensstijl door de komst van televisie, computers, games en wasmachines. Het klinkt misschien overdreven, maar door de komst van deze producten is de hedendaagse mens een stuk inactiever dan zijn of haar ouders of voorouders. Zij namen een lange wandeling naar de supermarkt, wasten kleding met de hand en hadden met het verzorgen van het huishouden geen tijd om uren voor de tv te vertoeven.
3. Niet genoeg slaap is een reden die je misschien niet meteen koppelt aan obesitas, toch is het waar. Een onderzoek aan de universiteit van Warwick heeft aangetoond dat een slaaptekort de kans op obesitas bij zowel volwassenen als kinderen vergroot. Zij toonden aan dat een tekort aan slaap het hormoon stimuleert dat eetlust opwekt.
4. Veel suikers eten zorgt voor een hongergevoel. Dit zorgt ervoor dat je blijft snacken als je eenmaal begint. Suiker activeert een gebied in de hersenen die een hongergevoel aangeeft.