Mentaal diëten

Het mentale aspect van diëten is bijna net zo belangrijk als het diëten zelf. Het behalen en ook behouden van je doeleinden worden op die manier behaald. Er zijn drie mentale aspecten die van groot belang zijn voor het behalen van deze doelen.

Discipline

Het is hierbij belangrijk dat je doelen stelt die niet onrealistisch zijn. Veel mensen ondervinden dat ze na een dieet die niet voldeed aan al hun doelen binnen een bepaalde tijd gefrustreerd raken en al snel weer terugvallen in hun oude eetgewoonten. Begin daarom met makkelijke doeleinden (het stoppen van zoveel mayonaise eten bij de maaltijd). Nadat dit makkelijke doel is bereikt, stel je weer een nieuw doel voor jezelf die misschien wat lastiger is te bereiken, maar ook zeker niet onhaalbaar. En het belangrijkste: vind ook de discipline om, als het doel eenmaal is bereikt, dit eetpatroon aan te houden.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing komt voor uit de wil om je doel te bereiken. Dit niet alleen om wat je eet, maar ook de hoeveelheden die je hiervan neemt. Vind de wilskracht om niet teveel op te scheppen of om in plaats van een zak chips weg te werken een appel te eten tussendoor. Ook kan het helpen om achter de bron van het teveel eten te komen. Dit kan te maken hebben met een depressie of misschien zorgt het overslaan van het ontbijt in de ochtend wel tot het eten van meer vette snacks in de middag.

Consistentie

Verander het woord dieet in het woord leefstijl en het wordt makkelijker om je niet alleen voor een keer aan deze regels te houden, maar er je leefstijl van te maken. En onthoud goed dat die 10 kilo’s er niet in een maand aan zijn gekomen, maar in een paar jaar. Dit betekent dat ze er per se na een maand ook weer af kunnen gaan. Houd vol!